Onze zorg

Visie en missie

Zorgboerderij Hoogerlust heeft als visie dat iedere deelnemer naast een hulpvraag ook talenten heeft. Hoogerlust haar missie is dan ook om deze talenten te vinden, te stimuleren en te ontwikkelen. Het doel is dat de deelnemers zichzelf kunnen ontplooien en zo zelfstandig mogelijk leren werken. Daarnaast helpt dit werk hen bij hun integratie in de maatschappij.

Methodiek

Om dit te kunnen bewerkstelligen, werkt Hoogerlust volgens verschillende methodieken en methodes. Door een empowermentvisie toe te passen, werkt Hoogerlust aan deze doelen. Empowerment is het versterken van de zelfregie en het verstevigen van het sociale netwerk van een deelnemer (Zie Van Regenmortel, 2011). Daarnaast doet Hoogerlust aan omgekeerde integratie: zij trekt de maatschappij naar zich toe (Zie Bijlsma & Janssen, 2012). Een voorbeeld is dat deelnemers hout kloven, samen met begeleiding het hout brengen naar de klant en het hout daar opstapelen. Tenslotte vindt Hoogerlust het belangrijk om de deelnemers veiligheid, structuur en zekerheid te bieden in hun dagbesteding. Door beide methodieken te combineren en via een duidelijke dagstructuur te werken, kan zij dit realiseren. Alles draagt bij aan het volwaardige burgerschap van de deelnemers.

Het team

Bij Zorgboerderij Hoogerlust werkt een multidisciplinair team. Het team wordt geleidt door Marijke Schwirtz (zorgcoördinator) en André van der Galiën (coördinator boerderijzaken). Het team bestaat uit Sociaal Pedagogisch Hulpverleners (Sociaal Werkers) en Groepsbegeleiders MBO4. Naast deze zorgspecialiteiten beoefenen wij ook andere disciplines, zoals Dierverzorging, Meubelmakerij en Scheepsinterieurbouw.

Wil jij ons team komen versterken?

Bij Hoogerlust is er altijd ruimte om te leren, bijvoorbeeld als Stagiair (vanuit HBO Sociaal Werk, MBO Zorgboerderij, of soortgelijke opleidingen). Hiervoor kan je contact opnemen met ons via telefoon of email.

Dagbesteding volwassenen

Van maandag tot vrijdag bieden wij van 09:00 tot 15:30 dagbesteding aan volwassenen met een zorgindicatie (18+). Variërend van autisme tot psychiatrie, Hoogerlust zorgt ervoor dat er passende dagbesteding aangeboden wordt.

Activiteiten

Doordeweeks biedt Hoogerlust meerdere activiteiten bij haar dagbesteding, wat past bij de zorgvraag maar ook de talenten van de zorgvrager. Alle activiteiten dragen bij aan de werkzaamheden en de kwaliteit van de boerderij zelf. Zo is er de mogelijkheid om:

  • Vee te verzorgen (o.a. koeien, kippen, schapen en paarden);
  • Hout te verwerken (kloven, stapelen en naar klanten brengen);
  • In de moestuin te werken (wieden, planten en oogsten);
  • In de winkel te werken (aanvullen, spiegelen en verkopen);
  • Het terrein te onderhouden;
  • Huishoudelijke klussen verrichten (koffie en thee zetten, lunch verzorgen, kook- en bakactiviteiten en boodschappen doen).
  • En nog veel meer!

Doelstellingen

  • Zorgvragers, op een professionele manier en onder begeleiding, leren werken binnen het werkterrein landbouw, veeteelt, recreatie en horeca;
  • Zorgvragers opleiden binnen een veilige, stimulerende praktijksituatie, waardoor men in staat is aan een werksituatie in de maatschappij deel te nemen.

Meer informatie

Voor meer informatie over de zorgzaken, bijvoorbeeld de mogelijkheden van de dagbesteding of de manier van financiering, kunt u contact opnemen met Marijke Schwirtz via telefoon of email (zie contactgegevens).

Dagbesteding kinderen

Zorgboerderij Hoogerlust biedt op zaterdag van 10:00 tot 16:00 dagbesteding aan kinderen en jongeren met een zorgindicatie (7+).

Activiteiten

Ons dagprogramma biedt verschillende mogelijkheden: helpen dieren verzorgen, buiten spelen, knutselen, bakken, et cetera. Wij kijken per kind, per dag en bij welk weer wat we willen en kunnen doen!

Doelstellingen

Ons doel is hen een gezellige en leerzame opvang te bieden, onder begeleiding, in een natuurlijke omgeving. Kinderen versterken bij Hoogerlust hun sociale vaardigheden, leren omgaan met hun eigen zorgvraag en leren samenwerken met anderen. Daarnaast ontlasten wij u als ouder.

Meer informatie

Voor meer informatie over de zorgzaken, bijvoorbeeld de mogelijkheden van de dagbesteding of de manier van financiering, kunt u contact opnemen met Marijke Schwirtz via telefoon of email (zie contactgegevens).

Kwaliteit

Zorgboederij Hoogerlust staat voor kwaliteit. Daarom zijn wij aangesloten bij Stichting Landzijde (het centrale loket voor landbouw, zorg en welzijn in Noord-Holland) en bij de Federatie Landbouw en Zorg (de landelijke brancheorganisatie voor de sector Landbouw en Zorg). Daarnaast hebben wij het kwaliteitswaarborg ‘Kwaliteit laat je zien‘ behaald.

Naast de kwaliteit van de zorg hebben wij ook een Zoönosen-certificaat.